TopTeam kausi on alkanut! Ensimmäinen leiri pidettiin Mikkelissä 17.-18.10.2015.

Kauden 2015-2016 TopTeamin ensimmäinen leiriviikonloppu järjestettiin Mikkelissä MAHin hallilla lokakuun puolivälissä 17.-18.10.2015. Ensimmäisellä leirillä 36 koirakkoa jaettiin kuuden hengen ryhmiin. Jokainen ryhmä kävi viikonlopun aikana jokaisen seitsemän valmentajan treeneissä, jotta urheilijat ja valmentajat oppisivat tuntemaan toisensa paremmin puolin ja toisin. Jo ennen leiriä osallistujat olivat esittäytyneet ja jakaneet ajatuksiaan yhteisestä kaudesta tiimiläisten Facebook-ryhmässä, joten ihan täysin vieraita eivät ryhmäläiset toisilleen olleet Mikkelin leirin alkaessa. Varmaan osaltaan myös hyvän ennakkofiiliksen takia viikonloppu vedettiin tiukasta ohjelmasta huolimatta läpi kannustavassa ja iloisessa tunnelmassa. Olin iloinen, koska se on hyvä ympäristö kehittymiselle!Viikonlopun aiheet keskittyivät lajitreenien osalta taidontarkistukseen eri näkökulmista. Sennin johdolla tiimiläiset kävivät läpi estevarmuuteen liittyviä asioita yksi este kerrallaan. Senni on tarkka ope, eikä "vähän sinne päin" olevilla kriteereillä päässyt ilman kotiläksyjä eteenpäin. Henkilökohtaiset vinkit koskivat myös palkkauksen merkitystä taitojen opettamisessa, koiran vireensäätelyä ja häiriön lisäämistä suorituksiin.

Villen treeneissä pääpaino oli ohjausteknisissä asioissa. Harjoite testasi valssiosaamista erilaisissa suorituksissa. Treeni muistutti mieleen erityisesti huolellisen ja omalle koiralle riittävän esteille lähetyksen ja uuteen suuntaan kohdistuvien liikkellelähtöjen merkityksen. Anun treeneissä ennakolta haastavana pidetyllä radalla moni ohjaaja ylitti odotuksensa ja lähti suu virneessä jäähdyttelylenkille. Moni koirakko sai tästä harjoituksesta kotitehtäväksi erilaiset käännökset erikoishypyiltä (pituus, rengas, muuri okseri) ja muistutuksen koiran kulkureitin ja linjojen ohjaamiseen esteiden sijasta.Minun pitämäni agilitytreenit tehtiin tällä kertaa kokonaan ilman koiraa hallin yläkerrassa pulpettien ääressä. Teoriasessiossa kerrattiin sekä suorituksen suunnittelun ja tehokkaan treenaamisen keskeisiä juttuja, että pureuduttiin radanluvullisiin asioihin piirtotehtävien ja videoiden avulla. Ryhmäläisten vastausten perusteella muutaman tunnin treenistä mieleen jäi parhaiten treenattavien asioiden priorisoinnin tärkeys, omien vahvuuksien parempi huomiointi ja myös omatoimitreenien huolellisempi suunnittelu.
Neljän lajitreenin lisäksi jokainen ohjaaja osallistui viikonloppuna kaksi kertaa fysiikkavalmentaja Mikon treeneihin. Lauantaina käytiin läpi lämmittelyä ja sunnuntaina ohjaajat pääsivät lihaskuntoharjoittelun lisäksi testaamaan liiketaitojaan ohjaajien fysiikkaradalle. Kannustus oli sen mukaista, että samaan aikaan hallissa Villen agitreenejä tehnyt koira pääsi testaamaan arvokisojen tunnelmaa heti ekalla leirillä! Kotitehtäväksi saatiin Heiaheia-sovellusta hyödyntämällä tehtävä joukkuekilpailu, jossa tavoitteena on kokonaisvaltainen elämätapojen parantaminen mm. yöunta pidentämällä, ruokavaliota tarkistamalla ja arkiliikuntaa lisäämällä.
Jokainen urheilija kävi mentaalivalkku-Annen ja koirafyssari-Annan kanssa henkilökohtaisen kahdenkeskisen juttutuokion viikonlopun aikana. Anne seurasi ulkona koirakoiden suorituksia ratatreenissä ja Anna koirien lihastasapainoa, ketteryyttä ja liikkumistaitoja Villen treenin yhteydessä. Lisäksi Annan piti sunnuntaiaamun aluksi kaikille yhteisen luennon, jossa kehonhallintahikari-Esso toimi mallikappaleena erilaisissa kehonhallintaa, tasapainoa ja tärkeitä lihaksia vahvistavissa harjoituksissa.Terveiset Mikkeliin, MAHin halli sopi erinomaisesti tällaisen leirin järjestämiseen. Kaikki tapahtumat ruokailuja ja luentoja myöden pidettiin hallilla. Seuralaiset oli aktiivisesti auttamassa järjestelyissä ja keittolounas runsaalla salaatilla oli sopiva tämän tyyppiseen tapahtumaan. Kolme eri tiloissa ollutta kenttää mahdollisti riittävästi kenttäpinta-alaa jokaiselle valmentajalle ja suoritusrauhan treenaajille. Kentillä oli hyvä pohja ja esteet nykyaikaisia. Onneksi viikonlopulle osui erinomaiset syyskelit ja Anun ratatreeni voitiin pitää ulkokentällä.


Ensimmäiselle etäjaksolle eli Mikkelin ja Turun (28.-29.11.) väliseksi ajaksi urheilijat jaettiin pareihin kotitehtävien raportointia varten. Lisäksi jokaiselle ryhmäläiselle nimettiin kummikouluttaja, joka tukee urheilijan omatoimiharjoittelua etäjakson aikana.

Viikonloppu oli täynnä asiaa, mutta sekä koirien että ohjaajien jaksaminen riitti hyvin sunnuntai-iltaan saakka. Toivotaan, että yhteydenpito paitsi kotitehtäväparien välillä ja kummikouluttajien kanssa käy aktiivisena etäjakson aikana ja urheilijat onnistuvat hyödyntämään leirillä ammentamansa tiedon omassa kehittymisessään. Kaikkea ei onneksi tarvitse itse tietää tai osata, mutta on tärkeää tietää kuka tietää ja se, keneltä kehittymiseen on mahdollista saada apua.