Taas mennään! TopTeamin toinen leiri Liedossa 28.-29.11.2015

Kouluttajan takki tyhjä ja tiimiläisten taskut, reput ja aivolohkot täynnä uusia ideoita - se oli tavoite :)

Marraskuun vika viikonloppu 36 tiimiläistä ja 6 valmentajaa tapasivat kauden toisella leirillä ATT Areenalla Liedossa. TopTeam-kausi ei kuitenkaan ole pelkkä neljän erillisen leiriviikonlopun yhdistelmä, vaan kokonaisvaltainen paketti, jossa leirit ja etäjaksot vaihtelevat.Vaikka ensimmäisestä leiristä oli kulunut toista kuukautta, lauantaiaamuna toisen leirin alkaessa tunnelma oli kuin markkinoilla. Puhetulvasta huomasi heti, että ryhmäläiset olivat hyödyntäneet valkkujen toiveiden mukaan ensimmäisen etäjakson kotitehtävien tekoon, omatoimiharjoitteluun ja yhteydenpitoon ryhmäkavereiden kanssa. Treeni-iloja, -suruja ja ahaa-elämyksiä oli leirien välisen etäjakson aikana jaettu niin kaksin oman parin kanssa, kummivalkkuryhmän kesken kuin yhteisesti tiimin FB-ryhmässä. Markkinatunnelmaa lisäsi myös Jonna, joka saapui paikalle TopTeam-paitalaatikon ja tiimiläisten Back On Track -tilauskassien kanssa.


Viime kerralla kerättyyn palautteeseen reagoitiin. Aikatauluun sisällytettiin enemmän aikaa lämmittelyyn ja jäähdyttelyyn. Ryhmäläisiä muistutettiin koiran viretilan seuraamisesta ja treeniajan pilkkomisesta. Koirakon lajitreenit yhdistettiin samaan aamu-/iltapäivään sunnuntaina, jotta ohjaajille jäi hyvin aikaa valmistautua fysiikka- ja mentaalitreeneihin.

Toisella leirillä jatkettiin siitä, mihin ensimmäisen leirin ja sitä seuranneen ekan etäjakson kotitehtävissä oli jääty.

  • Sennin treeneissä keskityttiin lajitaidollisen osaamisen kehittämiseen. 
  • Villen haastoi ohjaajat pohtimaan omia käsityksiään kyvyistään ratasuorituksessa mm. muistitreenillä. 
  • Iidan treeni tavoitteena oli vahvistaa koiran itsenäistä radanlukutaitoa, irtoamista ja antaa ohjaajalle eväitä ohjata koiraa tarvittaessa myös kauempaa. 
  • Sannan treeneissä teemoina oli ohjausvalintojen vaikutus koiran vauhtiin ja perusohjausten - valssin, takanaleikkauksen, sokkarin ja peruskäännöksen - tekeminen.

* * Poimi TopTeam-valmentajien harjoitukset talteen ja treenaa kotona! * * 


 

Mikon fysiikkatreeneissä oman kehon painoa höystettiin kahvakuulilla, ja ekan etäjakson terveellisiin elämäntapoihin liittyvät Heiaheia-tehtävä vaihtui liikuntasuoritusten keräämiseen. Tiimiläisistä kootut kuuden hengen ryhmät kisailevat toisella etäjaksolla keskenään siitä, mikä ryhmä suorittaa eniten liikuntasuorituksia. 

Jos fysiikkatreenit muistuttaa itsestään seuraavina päivinä, niin on se pääkoppakin aika on kovilla viikonloppujen aikana! Annen mentaalitreenejä oli tällä leirillä kumpanakin päivänä. Lisäksi henk.koht. konsultaatiot jatkuivat aina illalliselle saakka. Kehittymisen edellytyksiä, kisa- ja treenitilanteen eroja, persoonallisuuspiirteiden havainnointia... Huh huh!Valmentajan näkökulmasta 36 koirakon kouluttaminen yhden viikonlopun aikana on aina haaste. Riskinä on turtuminen saman radan samoissa kohdissa tuleviin samanlaisiin ongelmiin. Olin suunnitellut kahdeksan (8) erilaista harjoitetta viikonlopun teemojen ympärille, mikä lisäsi valmentajan näkökulmasta merkittävästi vaihtelua treeneihin. Minusta tuntui, että tällä tavalla pystyi keskittymään koirakoihin yksilöinä, kun tilanteet, suoritukset ja ohjausvalinnat vaihtelivat koirakoiden vaihtuessa. Toki useassa harjoituksessa on myös se etu, että hyvän ennakkovalmistautumisen johdosta harjoitusta voitiin helposti muokata ja siirtyminen tilanteesta ja esteyhdistelmästä toiseen oli sujuvaa. 

Toiselle etäjaksolle Turun ja Seinäjoen (13.-14.2.2016) leirien välille ryhmäläiset jaettiin uusiin kummivalkkuryhmiin. Viime kerran kotitehtäväohjeistuksen lisäksi ryhmäläisiä kannustettiin jakamaan oppejaan eteenpäin joko omassa seurassaan tai kimppatreenien muodossa. Omat kummivalkut tukevat tiimiläisiä etäjakson aikana kotitehtävissä, kisaratojen analysoinnissa ja kouluttamisessa tulevissa kysymyksissä. Toivotaan myös, että kollektiivinen FB-ryhmän tuki hyödynnettään jatkossakin yhtä hyvin kuin tähänkin saakka!

Tunnen oloni aika etuoikeutetuksi, että saan olla mukana tällaisessa ryhmässä. Koskaan aikaisemmin omalla 8-vuotisella kouluttajauralla ei ole ollut vastaavaa mahdollisuutta jakaa ajatuksia, saada tukea ja testata ideoita kuuden huippuvalmentajan kanssa näin tiiviisti. Kiitos Ville, Senni, Anu, Iida, Anne ja Mikko! Motivoituneita ja omaan kehittymiseen vahvasti sitoutuneita agilityurheilijoita olen kouluttanut aikaisemminkin, mutta koskaan ennen niitä ei ole ollut näin montaa kerralla paikalla. Lisäksi koulutusten järjestäminen leirimuotoisesti tiivistää ryhmää aivan toisella tavalla viikoittaisiin "peruskoulutuksiin" verrattuna. Seinäjoen leiriä innolla odottaen!!